Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Игра на въпроси и отговори между ученици от ОУ „Елин Пелин“ и Тони Стойчева

Дата на публикуване: 29.02.2024
Последна актуализация: 29.02.2024

Какво е да погледнеш през очите на кмета и да научиш какви решения той взима и защо всичко е политика?
В понеделник се проведе среща – разговор между Тони Стойчева и ученици от 6-ти и 7-ми клас от ОУ „Елин Пелин“. Тя беше под формата на игра – въпроси и отговори, ръководена от училищния психолог Крум Цанков. В нея се включи и директорът на училището Татяна Вангелова, учителката по английски език Велина Балабанова и Юлиана Николова, учител по история и цивилизация; по география и икономика. 

Целта беше да се провокира интересът на младите хора как функционира държавата и защо е важно всеки от тях да има гражданска позиция, тъй като те са бъдещето на България и основата на гражданското общество. 
В началото на разговора Тони Стойчева се представи накратко и разказа защо се е кандидатирала за кмет – а именно вярата, че може да промени нещата към по-добро.

Учениците я попитаха в какво се изразява нейната работа и трудно ли е било за нея да влезе в това ново поприще. Сядайки на кметския стол, животът й се променя на 180 градуса, защото оставя на заден план свободата си, свързана с кариерата й на адвокат. Като кмет ежедневно решава трудни казуси, проблемите са доста, но търси баланс, чете и подписва много документи. Именно чувството й за справедливост я кара да застане зад различни обществени каузи. „Работата ми като кмет има много положителни страни – имаш лостовете да правиш живота на хората по-добър, а възможността сега да общувам с вас е много приятно за мен преживяване”, споделя г-жа Стойчева. Тя обясни, че голям мотиватор за нея са и двете й деца.
 
Разговорът течеше и в двете посоки – Тони Стойчева също зададе въпроси – кое децата не харесват в квартала, къде ще учат след 7-ми клас и дали вече са се насочили към някаква професия. Очаквано чухме отговорите, че не им допада, че е мръсно, както и че ремонтите продължават много дълго. Сред мечтаните професии бяха частен учител и ИТ специалист. Запитана кой е любимият й цитат, кметът на „Западен“ отговори, че няма такъв, но заяви, че нейното верую е да не си поставяш граници, защото всичко зависи изцяло от теб. Тя не пропусна да отбележи колко важни са учението, упоритостта, смелостта и грамотността, защото умните хора успяват във всяка ситуация. 

Кметът подчерта, че всички граждани имат освен права и задължения. Именно от политиката зависи нашият живот, затова е добре всеки да се интересува какво се случва около него, а въз основа на правото функционира цялата държава. Кметът онагледи как всичко зависи от хората и затова е много важно всеки да поеме своята отговорност и да излезе от своя конформизъм. Тя засегна и темата с вандалските прояви, като даде пример, че ако младежите рушат публичната собственост, всъщност всеки един родител после вади парите от джоба си чрез своите данъци. Тони Стойчева обясни, че парите в бюджета са ограничени и ако трябва да се ремонтира нещо счупено, това ще стане за сметка на част от парите, предвидени за нова детска площадка или улица, например. Младежите не трябва да свикват с грозните гледки, защото това не е нормално. Тя помоли учениците да не следват лошите примери и да бъдат по-отговорни, защото, ако веднъж някой влезе в регистъра на лица, извършили противообществени прояви, после е много трудно той излезе от него и има риск да не може да упражни и някои професии.

Момичета бяха любопитни каква музика обича кметът, кой е бил любимият й предмет в училище и кое е нейното хоби, попитаха дали има задължителен дрескод за тази работа. Г-жа Стойчева сподели, че между медицината и правото, е избрала второто. Тя разкри кои държави най са я впечатлили по време на нейните пътувания и кои са любимите й цветя. В разговора с децата на преден план излезе и темата за съдебната система – колко важна е тя, за да има справедливост в едно общество. 

Интересен въпрос беше дали Тони Стойчева е била изправена пред избора да живее в чужбина. Тя отговори, че е избрала България пред САЩ, защото е уверена, че тук е полезна и това е нейното място, тук са приятелите и роднините й. Особено любопитно за децата беше признанието й, че е живяла в Холивуд и тя ги посъветва да не се подлъгват по „лъскавите опаковки” и бързия успех. Реално всичко се постига с много труд и учене.   

Наредени в кръг, в края на срещата децата, Тони Стойчева и Татяна Вангелова станаха на крака, а Крум Цанков подаде на всички участници едно кълбо от прежда, от което направиха плетеница, свързваща всички тях – това е символът на едно ново приятелство и връзка.

Срещата с учениците от ОУ „Елин Пелин“ е началото на поредица от подобни инициативи, които да подпомогнат гражданското образование. То подготвя подготвя учениците да бъдат активни и да отстояват своите позиции. На довиждане децата обещаха, че ще дойдат отново на гости в кметството и заявиха, че се чувстват мотивирани и уверени.